Hur mycket är klockan? Skriven av F.

Det var en man på tunnelbanan som gick fram till mig och frågade mig;

   - Hur mycket är klockan?


Då fick jag tänka efter, klart att om det finns flera olika alternativ så är de ju jobbigt att välja. Om du nu hade en klocka på armen, en klocka i mobilen och en extra klocka med dig. Man vill gärna tro att tid är ett begrepp som bara existerar just nu och att det bara finns ett svar på den frågan. Men egentligen så fanns det inte det. Alla tre klockor visade olika tider, är det en bekräftelse på att det inte finns något svar på frågan till mannen? Gör man fel om man svarar att man inte vet på riktigt? Nej det tycker jag inte, för att tid egentligen är en definition på nuet, som aldrig är nu, utan det mitt emellan dåtid och framtid. Nu är egentligen bara delta tiden mellan dåtid och dåtiden längre bort. Någon framtid finns inte, inte ännu, men snart. Men ändå så kommer den aldrig. Det är det som gör tiden så cool. Att det inte finns någon logik i det hela, den tickar på oavsett vad som händer.


Det finns ett till begrepp som inte alls är flummigt, tidszoner. En världskarta är 0 i mitten, -12 till vänster och +12 till höger. Vad är det för stil? Vem har bestämt att Storbritannien är nollorna? Varför ska världen kretsa kring Britterna och inte Sverige som får ligga +1 timme. Jag som tyckte att tid är en luddig sak, tänk dig de som lever +12timmar på Chatham Island. Stackarna, mitt på den vänstra sidan om ön (längt till höger på världskartan) så är det måndag, och de som bor 5 meter till öst, de får fortfarande ha helg. Hur är det möjligt? Det kan inte vara lätt att dejta på det stället. Tänk dig att man samlar sig modet och går fram till the love of my life;

   - Hej där! Skulle du vilja gå på bio med mig på lördag?

   - Ja gärna, ska vi ses utanför bion kl 20.00?

   - Ja, vad kul. Då ses vi där!

   - *puss hej*


Ni förstår, det kan ju leda till katastrofala följder. Stackarn, personen kommer att ta livet av sig när den tror att the love of my life har drivit med en. Det kan inte vara lätt.


Finns det något exakt svar på någon fråga i huvudtaget? Allt är ju en fråga om definitioner. Vad jämför man mellan och varför? Ifrån vilken höjd mäter man ett bord? Hur mäter man tum på en tv, alla gör olika. Alla måste definiera en egen utgångspunk, så det finns inget rätt och det finns inget fel.


Vad ska man då göra med tiden? Om den inte går att definiera, man kan avrunda och uppskatta men man kan inte säga vad tiden är... Vi kan inte göra något av den och inte använda den, vi kan ta vara på den. Lika som den är det flummigaste så är den också det som vi bygger vår värld på. Utan tid så finns det inget annat. Det är den ända utgångspunkten vi har, därför måste vi ta vara på den.


Tänk dig en bank som varje morgon sätter in 86 400 kronor på ditt bankkonto, och som varje kväll tar tillbaka de pengar som du inte använt.


Vad skulle du göra med pengarna? Använda så mycket som möjligt förstås!


Nu är det så att du faktiskt har en sådan bank. Den kallas tiden.

Varje ny morgon får du 86 400 sekunder att använda precis som du vill.


Varje kväll är förslösad tid borta för alltid. Det finns ingen möjlighet till kredit, det finns ingen möjlighet att spara för framtiden.


Använd därför din tid så klokt som möjligt.

Njut av solnedgången tillsammans med en vän, lär dig något nytt,

hjälp någon som har det svårt? Gör varje dag minnesvärd !


För att förstå värdet av en dag,


fråga den som bara har en dag kvar av semestern.

För att förstå värdet av en timma,

fråga två nyförälskade personer som väntar på att få träffas.


För att förstå värdet av en minut, fråga den som nyss missade tåget.

För att förstå värdet av en sekund, fråga personen som just undgick en trafikolycka.


För att förstå värdet av en millisekund,

fråga 100-meterslöparen som vann silvermedaljen.


Var rädd om varje ögonblick, för du vet aldrig när du får det sista...


"Fly the ocean in a silver plane

Se the jungle when it's wet with rain

Just remember all the time, you belong to me"


" Anyway the thing is what I really mean

Yours are the sweetest eyes I've ever seen"


Kommentarer
Postat av: .

Ush vad du tänker Ella, men det är nog något av det vackraste du har tänkt i år

2008-09-11 @ 01:11:14
Postat av: Fredrik

Sannerligen! Du och jag kanske inte är så olika som jag först hade trott. Jag håller med dig på alla punkter! Bra med tankar, intressanta tidsteoriet, du kanske borde lyssna på min någon gång också, den är inte så olik din.

PS. Snyggt upplyft av bloggen din, jag gillar den.

2008-09-11 @ 01:23:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0